UTSIKT FRÅN ETT PEPPARKAKSHUS

  Så här berättar Lars Sjösten om sitt verk.

UTSIKT FRÅN ETT PEPPARKAKSHUS

"Detta verk är en gåva och hyllning till Östersunds 200-årsjubileum från Regionmusiken.

Jag växte upp i Östersund och bodde på 50-talet under min gymnasietid på Strandgatan  i en gammal mörkbrun trävilla med mycken snickarglädje på. Den brukade (och brukar) kallas "pepparkakshuset".

När vi flyttade in, fick jag ett eget rum och jag kommer väl ihåg när jag första gången kom in i det. Där fanns då bara ett piano, en säng och en radio samt ett stort fönster med underbar utsikt över Storsjön och Oviksfjällen. Jag satte på radion. Det råkade vara ett jazzprogram och Gunnar Silja-Bloo Nilsons scatsång fyllde rummet. Det var en bra invigning av det nya hemmet.

1985 fick jag av Regionmusiken en beställning på ett verk för Östersunds storband till Östersunds 200-årsjubileum 1986. Som gammal Östersundare blev jag glad och stimulerad.

Jag kom att tänka på Badhusparken med de fina planteringarna och där man kunde sitta alldeles vid vattnet.

En skridskotur utanför samma park på vintern en kväll när himlen fylldes av norrsken.

Frösötornet högst uppe på Östberget och slalombacken nedanför, upplyst.

De skrovliga stenarna som var delar av staketet runt läroverket och bildrummet längst ner i skolans källare, där det fanns ett piano.

Rådhuset som till formen såg ut som en upp och nervänd rödbeta. Jag tror inte att jag sett ett så personligt rådhus någon annan stans.

Gamla kyrkan och när Nils Sandén och Charlie Nyqvist spelade orgel och cello på morfars begravning.

Jag tänkte också på när jag första gången kom in på ett "té­skak" en söndagseftermiddag på det gamla danspalatset Runeborg. Bosse Nygaards kvintett spelade modern jazz. Lokalen var fylld av dansande människor och cigarettröken låg tät. Jag minns min känsla av att allt stämde, det fanns en harmoni i hela lokalen.

Tanken gick till storsjöångaren Thomée. Det var ju faktiskt tonen D som den brukade tuta! Den fick bli en utgångspunkt för min komposition.

När jag idag betraktar partituret till mitt färdiga verk, inser jag att det är fyllt av minnen och stämningar från i synnerhet min gymnasietid i Östersund. Eftersom jag ju då bodde i den gamla trävillan, kändes det naturligt att kalla verket  UTSIKT FRÅN ETT PEPPARKAKSHUS.

 

FARSTA i mars 1986

Lars Sjösten

Copyright © Lars Sjösten 1986

Kompositionen är skriven för konventionellt storband (med gitarr). Den är 17 minuter lång och består av fyra satser.

Partitur och stämmaterial finns att tillgå hos SVENSK MUSIK, STIM, Box 27327, 102 54 STOCKHOLM, Tel. 08-783 88 00